Passos per configurar el teu PC

1- Placa base

Primer has de tenir clar quin format vols, depenent del gran que vols que sigui el teu PC i s’adapti a les teves mesures: ATX, micro ATX o mini ITX. Aquesta decisió també hauràs tenir-la en compte a l’hora de triar altres components com la caixa per al teu PC o la memòria RAM.

Un altre dels punts clau en què t’has de fixar quan escullis la placa base per al teu PC és el sòcol o socket. Aquest element és el lloc que ocupa li processador.

2- Processador

Una pregunta clau per fer una òptima elecció a l’plantejar-te què processador triar és conèixer quin ús vols donar al teu ordinador: oficina, ús diari, gaming, etc. Quan et planteges què processador triar pots sorprendre’t i embolicar-te per la gran quantitat de varietat que existeix. Ja no només hi ha diferents tipus de processador, és que també hi ha generacions diferents. Quant més nuclis o fils tingui un processador més potent és.

Hi ha un dubte que gairebé sempre es planteja. Aquesta no és altra que triar entre Intel i AMD.

Els sòcols (sockets) són altres especificacions que et pot interessar valorar. També caldrà saber si és compatible amb la placa base.

 

3- Memòria RAM

El primer que hem de tenir clar a l’hora de triar quanta memòria RAM necessitarà el nostre PC és, precisament, l’ús que anem a donar-li. Òbviament no necessites la mateixa quantitat de RAM per muntar un PC Gaming que un d’oficina.

4- Disc dur

Aquells que necessiten rendiment, el tipus de disc dur perfecte serà un SSD. La raó principal és la seva velocitat de transferència , que supera els 500 MB / s d’escriptura i lectura.

Si aquest disc dur ho comparem amb un HDD, la velocitat de lectura no supera els 180 MB / s, i la d’escriptura és bastant menor.

La diferència de rendiment pot ser molt més gran, si ens anem als SSD M.2 NVMe, els quals arriben fins a 4.000 MB / s de lectura i fins a 3.400 MB / s d’escriptura.

D’altra banda, si busquem molta capacitat (més de 1 TB), el nostre candidat ha de ser un HDD o disc dur mecànic. Depenent de l’ús que li vulgueu donar, us recomanaria un 2.5 polzades o de 3.5 polzades. A trets generals, si aneu a estar accedint contínuament a ell, que sigui de 2.5 polzades; si només ho feu servir per emmagatzemar dades, 3.5 polzades.

5- Ventilador de la CPU

Tant Intel com AMD venen dissipadors juntament amb els seus processadors. Però és recomanable comprar un altre, resulten ser insuficients perquè quan li exigim una mica de més a el processador, s’escalfen massa.

Per saber que dissipador comprar, només es necessiten saber dues coses: quin és el sòcol o sòcol de la nostra placa base i quina és la compatibilitat de l’dissipador.

Existeixen 3 tipus de dissipador oventilador de CPU:
Ventiladors d’ordinador de sèrie: Aquests són els ventiladors d’ordinador genèrics que haviem parlat anteriorment, que vénen en les caixes de les CPU d’AMD.

Disipadors CPU d’aire: Són una opció a tenir molt en compte per a tots aquells que s’acaben de muntar un PC Gamer per primera vegada.

Refrigeració líquida PC: Aquests ventiladors compten amb una bomba amb tubs en els quals hi ha aigua o un líquid refrigerant al seu interior. Quan la CPU comença a escalfar-se, aquesta calor entra en contacte amb el coure i el transmet directament a el líquid, aconseguint aenfriar la temperatura d’una manera molt més ràpida i efectiva.

6- Targeta gràfica

De res servirà adquirir una targeta d’alta gamma si ni memòria ni processador estan equilibrats i complementaran a la nova bèstia de l’equip.
A cada model de targeta gràfica hi ha innombrables característiques que ens marquen la potència i rendiment de la mateixa. Un altre valor a què cal prestar atenció és el tipus de memòria que inclou la targeta i l’ample de banda de la mateixa.
Hi ha diferents fabricants i gammes, i entre ells estan Nvidia i AMD. Caldrà triar entre ells segons la ranura que tingui la placa base perquè siguin compatibles.

Cal tenir en compte el consum, refrigeració, els connectors o les sortides de vídeo que ofereixen per a les pantalles.

7- Caixa/Torre

Primer has de triar una caixa d’acord amb el format de la teva placa base i a la mida de les teves components.
Segon, dependrà d’on l’vagis a col·locar físicament a l’escriptori, hauràs d’adaptar la mida de la caixa.

I tercer, cal tenir en compte la refrigeració interna de la caixa, ja que és un punt crític per a un bon rendiment en el sistema.

8- Font d’alimentaciò

Una de les diverses coses que cal tenir en compte és el format de la font, ja que depenent de la caixa de l’ordinador hauràs de triar unes o altres.
Una altra cosa que cal tenir en compte és la potència de la font. La potència total de la font vindrà determinada pel consum energètic de l’processador, de la targeta gràfica i de el nombre de discos que vulguis instal·lar.

I finalment i no menys important, la certificació de la font. Com millor sigui aquesta certificació, millor optimització de la conversió elèctrica, minimitzant la pèrdua d’energia en forma de calor, de manera que aconseguiràs estalviar en electricitat (la certificació 80+).

Scroll Up